• Kimi Aradıysanız burada

Moby


Moby (1965 - ...)
Gerçek adı Richard Melville Hall olan Moby, takma adını büyük amcası Herman Melville'in yazdığı Moby Dick adlı romandan aldı. 1965 yılında New York'da doğan Moby, müzik kariyerine 1980 yılında kurduğu 'Vatican Commandos' adlı punk grubuyla başladı. Bu grupla "Hit Squad For God" adlı bir parçaya imza attı ve sonradan müzikal farklılıklardan dolayı bu gruptan ayrılarak kendi solo kariyerine yöneldi.

1985 senesinde New York'ta DJ'lik yapmaya başlayan Moby, 1989 senesinde Instinct Records ile anlaştı. İlk çıkışını "Go" adlı parçayla yaşayan sanatçı, bu parçada David Lynch dizisi 'Twin Peaks'den bir bölüm kullandı. Parça, 1991 senesinde sanatçıyı İngiltere listelerinde ilk 10 içerisine sokarken, Moby de ilk kez 'Top Of The Pops' adlı programda sahne aldı. Bu performans sonrasında da "The Story So Far" adlı ilk albümünü yayınlayan müzisyen, bu albümü sonradan "Moby" ismiyle yeniden piyasaya sürdü. Albüm sonrası Prodigy, Aphex Twin ve Orbital ile turneye çıkan Moby, 1993 senesinde "Ambient" adlı 2. albümünü yayınladı ancak albüm çok önemli bir başarı elde edemedi.

Bu iki albüm sonrası Mute Records ile anlaşmaya varan Moby, 1995 senesinde çıkardığı "Everything Is Wrong" adlı albümle ilk kez adını müzik piyasasında duyurdu. 1996 senesinde bu albümün remix versiyonlarının yer aldığı "Everything Is Wrong: DJ Mix Album" adlı albümü çıkaran sanatçı, aynı sene "Rare: The Collected B-Sides 1989 - 1993" adlı derleme albümü yayınladı ve bu albümde yer alan "Thousand" adlı parça saniyedeki 1000 beat'lik hızıyla müzik tarihinin en hızlı parçası oldu.

1996 senesinde yayınlanan bir diğer albüm olan "Animal Rights"da Moby, elektronik müzikle rock müziği harmanlayarak dikkatleri bir kez daha üzerine çekmeyi başardı. Albüm sonrasında Red Hot Chili Peppers ile turneye çıkan sanatçı, aynı sene Voodoo Child ismiyle "The End Of Everything" adlı albüme imza attı.

1997 senesinde "I Like To Score" adlı derleme albümle çeşitli filmler için hazırladığı parçalara yer veren Moby, bu albümde yer alan James Bond filmi "Tomorrow Never Dies" için yazdığı "James Bond Theme" adlı parçasıyla büyük beğeni topladı.

1999 senesinde "Play" adlı albümle ilk gerçek çıkışını yakalayan Moby, albümden çıkan single "Porcelain" ile İngiltere listelerinde 5 numaraya kadar ulaştı. 1999 senesinin en başarılı albümlerinden biri olarak kabul edilen "Play", şu ana kadar dünyada 10 milyon kopya satmayı başararak sanatçıyı dünya çapında bir yıldız haline getirdi. 2000 senesinde bu albümün b-side'larından oluşan "Play: The B Sides" adlı albümü piyasaya süren sanatçı, bu albümde yer alan "South Side" adlı parçada Gwen Stefani ile birlikte çalıştı ve parça single olarak yayınlanarak albümün satışlarının yükselmesinde büyük rol oynadı.

2001 senesinde bir rock festivali olan 'Area: One Festival'da sahne alan Moby, 2002 senesinde "18" adlı albümünü yayınladı. Bu albümde, diğer albümlerden farklı olarak eski melodileri olgun ritimlerle birleştiren sanatçı, albümden en önemli başarısını "We Are All Made Of Stars" adlı single ile yakaladı. Albümde yer alan "Sunday (The Day Before My Birthday) " adlı parçayı 2001 senesinde meydana gelen terörist saldırılarına ithafen yazdığını belirten sanatçı, albümde Azure Ray, MC Lyte, Angie Stone ve Sinead O'Connor'ı konuk müzisyen olarak bulundurdu. 2002 senesinde MTV'de "Senor Moby's House Of Music" adlı programa hayat veren sanatçı, 2003 senesinde de "18" adlı albümün b-side'larından oluşan "18 B Sides" adlı albümü hayranlarına ulaştırdı. Aynı sene Türk hayranlarını da unutmadı ve Moby, 14 Haziran 2003'te sevenlerine unutulmayacak saatler yaşattı.

2004 senesinde yine Voodoo Child ismiyle "Baby Monkey" adlı bir albüme imza atan Moby, 2005 senesinde "Hotel" adlı albümünü piyasaya sürdü. Kayıtları sanatçının New York'taki 'Electric Lady' stüdyolarında yapılan albümde diğer albümlerden farklı olarak Moby kendisine ait hiçbir vokal sample'ı kullanmadı. Vokal desteğini Laura Dawn'dan alan sanatçı, ayrıca albümde New Order'ın "Temptation" adlı parçasını da yorumladı.

"Hotel" albümü sonrasında İngiltere turnesine çıkan Moby, 2005 senesinde Joaquin Phoenix'in sunduğu ödüllü belgesel "Eathlings" ve 2006'da Richard Kelly'nin filmi "Southland Tales"ın müziklerini hazırladı. 2006 senesinde "Go: The Very Best Of Moby" adlı derleme albümü piyasaya süren sanatçı, bu albümde "New York, New York" adlı yeni bir parçayı sevenlerine sundu. Parçada, Blondie'den Debbie Harry sanatçıya eşlik ederken, Moby en son 80'ler grubu The Bongos'un 2007 senesinde çıkması beklenen albümünde yer alacak "The Bulrushes" adlı parçada gruba katkıda bulundu.