• Kimi Aradıysanız burada

Refet Angın

Refet Angın ( 1915-... )
Refet Angın, (doğum. 18 Mart 1915 - Gelibolu, Çanakkale) Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden.

Geliboluda Emmiyet Amiri Hafız Şerif Beyle Halime Hanımın üç çocuğundan en büyük çocuğu olarak 1915de dünyaya geldi. Babası bir Kuvay-i Milliye üyesidir. Mustafa Kemalin arkasından Anadoluya gidip orta cephede üç yıl savaşmıştır. İlk okul denemesini mahalle mektebinde yaşayan Angın, bu sistemdeki eğitime ancak iki gün dayanabilmiştir. Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunundan sonra Geliboluda açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başladı, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.

Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürkün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk" sözüne, "öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürke "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Geliboludaki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. Matematik cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.

1955 - 1975 yılları arasında Ankarada görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdüreliğini de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbulda sürdüren Angın, Atatürkün 100üncü yaş kutlamalarında görevlendirilir. İlk Öğretmenler Gününde ise yılın öğretmeni seçilir. Tarih öğretmenliğinden 1982de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora unvanını yapılan bir törenle almıştır. Halen Bakanlık Danışmanı olarak görevini sürdürmektedir.